Медицински център „Проф. Явор Корновски“ разполага с единствения към момента CO2 лазер със функция суперпулс (SP) за вапоризация (изпаряване) на предракови изменения на маточната шийка в Източна България.

Функцията суперпулс позволява на лазерния лъч да унищожи атипичните клетки от повърхността на маточната шийка и нейния канал, както и на дълбочина 4-5 mm, без да предизвиква карбонизация и увреждане на съседни клетки. Това е най-щадящият и безболезнен метод за деструкция на изменения на маточната шийка, при нераждали жени. Лазерната вапоризация на брадавици (кондиломи) на вулвата е метод на пръв избор.

Лазерната вапоризация с CO2 лазер със суперпулс продължава от 1 до 5 минути (средно 2-3 минути) в зависимост от режима, избраната мощност и големината на патологичния участък. Процедурата се извършва след менструален цикъл и е напълно безболезнена. След процедурата  не се позволяват полови контакти, поставяне на тампони, ползване на вани и басейни за около 3-4 седмици.

Принцип на действие:

Лазерният лъч с определена мощност и през определен интервал (0,02сек) преминава през изменената тъкан, като по този начин я изпарява, респективно унищожава. Въздействието върху тъканта е изключително прецизно (лазерният лъч е по-тънък от 1 mm) като по този начин се съхраняват останалите здрави клетки от маточната шийка.

Медицински център „Проф. Явор Корновски“ е единственият специализиран гинекологичен център в страната, където се затваря цикъла между най-модерната диагностика на предракови състояния на маточната шийка, чрез видеоколпоскопия, и тяхното най-авангардно лечение с лазерна суперпулс (SP) вапоризация.