МЦ „Проф. Корновски“ разполага с един от малкото в България революционни лазерни апарати Fotona, създадени за козметични, естетични и медицински дейности в областта на гинекологията. Снимки може да видите тук.

Основната апаратура в медицинския център е произведена от реномирани марки  в САЩ и Италия, имащи признат стандарт за добра медицинска практика, както в диагностиката, така и в лечението на гинекологични заболявания.

Видеоколпоскопът е Произведен от германския лидер в колпоскопията, Leisegang, апаратът е окомплектован с компютър, 21‘‘ монитор и специализиран софтуер. Дава възможност за 30 пъти максимално увеличение, без нарушаване качеството на образа. Със своята уникална оптична система, софтуер и приложения, както и благодарение на системата от светлинни филтри, апаратът дава възможност за визуализация и детекция на най-малките и едва доловими изменения на маточната шийка и ендоцервикалния канал. Тези изменения могат да бъдат документирани и обект на проследяване, а също така да се диагностицират хистологично чрез щипкова бопсия.

Биопсичната щипка е със специално титаниево покритие, американско производство (Med Gyn) и дизайн, осигуряващ миниинвазивност на процедурата. Благодарение на своя уникален дизайн под видеоколпоскопски контрол могат да се биопсират изключително малки участъци, съмнителни за високостепенни предракови изменения. Тази миниинвазивност се характеризира с висока диагностична стойност и липса на болка. Контролът върху кървенето се осъществява чрез третирането на участъка с монсалова паста (Med Gyn-USA).

Пациентите на медицинския център се преглеждат, колпоскопират и биопсират на италиански гинекологичен стол на марката Gyno Lemi Plus, предлагащ естетичен и ергономичен дизайн.

Лечението на предраковите изменения на маточната шийка се извършва в Медицинския център без необходимост от хоспитализация (амбулаторно). В зависимост от колпоскопската находка най-честите опции са криодеструкция и LLETZ (електробримкова ексцизия).

Апаратурата за криодеструкция е на световния лидер в този бранш- Metrum Cryoflex, което е гаранция за високо качество и резултат от лечението.

Криодеструкцията се извършва без анестезия, докато за LLETZ е необходима локална инфилтрационна анестезия с лидокаин (след проба за алергия). И след двете процедури пациентите пролежават за час за наблюдение и получават писмени указания и предписания.

От месец август LLETZ процедурата се извършва с радионож, марка SOMETECH. Тази апаратура дава възможност за прецизно и гладко изрязване на фрагмента от маточната шийка, със запазване на резекционните линии неувредени термично, което е изключително важно за патолога. По алгоритми и препоръки на Европейската асоциация по онкогинекология (ESGO), LLETZ процедурата следва да се извършва с радионож или лазер.

Диагностиката на органите в малкия таз и коремната кухина се извършват с последно поколение високотехнологична ехографска система ,,ESAOTE”, произведена в Италия.

Прекъсването на бременност по желание се извършва по аспирационен метод със система SUPERVEGA на италианската фирма GIMA, която осигурява максимално налягане от 700 мм Hg стълб.

Медицински център ,,Проф. Корновски” разполага с лазерна апаратура за вапоризация на кондиломи и малки предракови лезии на маточната шийка. Центърът има и собствена стерилизационна система.