Генитален пролапс, цистоцеле или ректоцеле са наименования на гинекологични заболявания, при които в следствие на отслабена съединителна тъкан, пикочният мехур или ректумът се смъкват към входа на влагалището. Заболяването се наблюдава в 4 фази, като във всяка следваща свличането на съответния орган е по-осезаемо. В последните две, пикочният мехур или ректумът се подават като мека подутина от влагалищния вход.

Симптоми на генитален пролапс:

  • Чувство на тежест, пълнота или наличие на мека подутина във влагалището;
  • Проява на различни степени на инконтиненция, неконтролируемо изпускане на газове и/или дефекация, и трудно изпразване на мехура.
  • В последните две фази, симптомите са свързани и със затруднена дефекация или невъзможност за уриниране, тъй като поради свличането се образува джоб, от който трудно се извеждат отпадните продукти на отделителната система.

Кои жени са засегнати от генитален пролапс?

Заболяването се проявява при жени с вродена слабост на съединителната тъкан, с настъпила перименопауза или менопауза (поради намаленото производство на естроген). Наблюдава се и при системно извършване на тежък физически труд, в следствие на няколко усложнени вагинални раждания или при такива, в които плодът е значително по-голям. Най-често генитален пролапс се наблюдава при жени над 40-45 години като последните две фази са по-характерни за възраст 60+.

Кои са лечебните опции при генитален пролапс?

  • Упражнения на Kegel за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Методът е ефективен единствено при редовно изпълнение на упражнения и в по-начални фази на заболяването.
  • Поставяне на сменяеми поддържащи песари– широко прилаган метод, който за съжаление крие риск от инфекции, кървене, болка и други усложнения.
  • Хирургично поставяне на полипропиленови импланти под формата на мрежа. Също рисков метод, даващ странични ефекти, поради поставянето на чуждо тяло. В следствие на тях, той е обявен от FDA (американската служба за контрол на храните и лекарствата) за високо-рисково медицинско средство със степен на риск III (class III) от три възможни.
  • Хирургично лечение – предна и/или задна вагинална пластика. Показания: тежки форми на спадане на предна и/или задна влагалищна стена; силно изразена субективна симптоматика – усещане за чуждо тяло/усещане за свличане на влагалищните стени.
  • Лазерно неинвазивно лечение с Er:Yag лазер – ефективен метод, без поставяне на чуждо тяло, при който не се наблюдават странични ефекти. Метод на пръв избор, в случай че водещата симптоматика е стрес-инконтиненция или атрофия на влагалището (сухота и дразнене).

Какво представлява процедурата ProlapLase?

При ProlapLase, се провеждат третирания на вагиналния канал, вестибюла и входа на влагалището с лазерен лъч, който не причинява карбонизация или аблация на тъканите (не прогаря и не наранява), а предизвиква контролиран термален ефект. В следствие на него се стимулира образуването на съединителна тъкан. При тази лазерна процедура няма риск от перфорация със случайни лезии в уретрата, пикочния мехур или ректума.

Има ли научни доказателства за ефект от лечението?

Да. Различни изследвания с Er:Yag лазер се провеждат от 2011 година до ден днешен и всички до момента показват подобрения при над 80% от пациентите.

През 2012 година, д-р Урша Бизджак-Огринч и д-р Сабина Сенар провеждат 2 изследвания с лазерни лечения, с Er:Yag лазер oт Fotona, съответно върху 28 и върху 61 пациента. Изследванията са проведени в Словения, в съответствие с директивите на ЕС, местното законодателство и етичните стандарти за провеждане на изследвания върху доброволци, описани в Хелзинската Декларация. Резултатите показват, че след провеждането на лазерното лечение (най-често след 3 или 4 манипулация), над 95% от пациентите и в двете проучвания получават подобрения в различни степени. Те също така доказват, че процедурите с Er:Yag лазер не крият странични ефекти.