Синдромът на релаксация на влагалищните стени (VRS) представлява отпускане на вагината, в резултат от намален тонус на мускулите на влагалищните стени.

Какви са симптомите?

Жените с VRS често изпитват намалено усещане по време на полов контакт. Понякога то се съчетава с различни степени на стрес-инконтиненция. С напредване на възрастта синдромът може да доведе и до заболяване от генитален пролапс.

Кои са засегнатите групи жени?

Състоянието най-често се проявява при менопауза, като резултат от хормоналните промени водещи до намалена еластичност на мускулите във влагалището. Може да настъпи и като последствие от естествено раждане, при което вагиналният канал е бил подложен на прекомерно натоварване, както и вследствие на хистеректомия или след операция на тазовото дъно.

Видове лечение на отпуснатите или спаднали влагалищни стени:

  • Упражненията на Kegel и хормоналните кремове могат да подсилят влагалищните стени, но техният ефект е много слаб по отношение на стягане и свиване на влагалището.
  • Хирургичното лечение (пластика на влагалищните стени) е една от лечебните опции.
  • Лазерното лечение чрез IntimaLase на Fotona е минимално-инвазивно, с цел стягане и свиване на влагалището – лазерът индуцира контролирано затопляне в дълбоките слоеве на тъканите, което стимулира продукцията на колаген, а това води до уплътняване и укрепване на влагалищните стени. Освен това наличните колагенови фибри се съкращават, което допринася за ефекта на стягането на влагалището.

Какво представлява процедурата IntimaLase?

Intimalase е лазерна терапия за неинвазивно, нехирургично, фототермично свиване на влагалището и стягане на влагалищните стени, използвано като част от процедурите извършвани с апарат Fotona (Er:YAG-лазер).

Как работи IntimaLase?

По време на лечението стъклен спекулум се поставя във влагалището и през него се реализира лазерната енергия чрез специфичен наконечник. Той контролирано загрява вагиналния канал, без да причинява изгаряне на тъканта или да засяга околните органи. Топлинното действие стимулира синтеза на нов колаген (неоколагеногенеза) и съкращава наличните колагенови фибри, като причинява стесняване и укрепване на влагалищните стени.

Какво се усеща по време на лечебния сеанс?

Процедурата е абсолютно безболезнена и не изисква каквато и да било анестезия, както и не води до неприятни усещания. Необходими са 3 процедури през 1 месец, за да се постигне желаният ефект. Той продължава да се проявява дори месеци след лечението. След 12 месеца, се препоръчва поддържаща терапия по 1 сеанс годишно.
IntimaLase на външни полови органи

Същата процедура, но с различен наконечник и на същия принцип с нагряване може да се приложи върху малки и големи лабии при намален тургор, атрофия след раждане и при менопауза. При чести трофични и възпалителни заболявания – рецидивиращи херпесни инфекции, сърбеж, кандидози, контактни дерматити.

При хипотрофия на големи срамни устни и намалено либидо, след 1-2 сеанса Intimalase се възвръща удоволствието от половия контакт. При тази процедура се изисква прилагане на локална анестезия.