Вагиналната атрофия, нар. още атрофичен вагинит, е закономерно явление в процеса на стареене, срещащо се при много жени. В резултат на пониженото ниво на естроген, се намалява кръвоснабдяването на влагалищните стени, те изтъняват и губят своята еластичност. Лигавицата на влагалището губи своята естествена лубрикация (продукт на трансудацията от съдовете минаващи под лигавицата, тъй като самата лигавица на влагалището няма жлези и влагалищното съдържимо е трансудат от тези съдове). Това води до чувство на сухота, зачервяване, възпаление, дискомфорт и чести цистотоподобни явления. Влагалищното рН е над 5-6, силно алкално, което благоприятства развитието на всякаква аеробна и анаеробна флора с риск за асцендиране на инфекцията и поява на тазово-възпалителна болест и дори пелвеоперитонит. Освен всичко това, поради атрофия, нерядко може да се появява кръвенисто зацапване, което да доведе до тревога у пациента и ненужни кюретажи. До 50% от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но едва ¼ от тях търсят лекарска помощ.

Симптоми на вагинална атрофия:

  • Сухота, сърбеж, парене във влагалището;
  • Болезнен сексуален контакт – диспареуния;
  • Леко зацапване след полов контакт;
  • Загуба на лубрикация;
  • Повишена честота на инфекции на пикочните пътища.

Кои жени са засегнати от вагиналната атрофия?

Вагиналната атрофия се причинява от липса на естроген, следователно засяга основно жени в менопауза, но също така и по-млади жени с онкогинекологични заболявания подложили се на лъчетерапия в малкия таз или рак на млечната жлеза, или приемали препарати подтискащи яйчниковата функция (като например Zoladex).

Кои са лечебните опции при вагинална атрофия?

  • Хормоно-заместващата терапия (ХЗТ) може да овладее широк спектър от менопаузални симптоми, предимно невро-вегетативни, но не упражнява ефект върху урогениталния тракт.
  • Друга опция са локални кремове с овлажняващ и лубрикиращ ефект, както и естрогенови кремове. Те не могат да се прилагат постоянно и имат временно облекчаващ симптомите ефект.
  • Лазерните системи, една от които е Fotona и по-точно нейното приложение RenovaLase. Тя предлага амбулаторно, безболезнено, кратко и ефикасно лечение на вагиналната атрофия.

Какво представлява процедурата RenovaLase?

Принципът на действие е топлинно стимулиране на нов колаген и ремоделиране на наличния. В резултат на това се увеличава еластичността, кръвообращението, лубрикацията и съответно се гарантира комфорт във влагалището, в покой и по време на полов контакт.

Прилагат се 3 процедури през 1 месец, като много често пациентът чувства ефект още след 1 сеанс. Всяка процедура трае 30-40 мин., протича абсолютно безболезнено и комфортно, след което пациентката продължава извършването на ежедневните си дейности. Лечението на вагиналната атрофия с лазерната система Fotona и по-конкретно с програмата RenovaLase до момента e най-резултатното и добре поносимо лечение.