Какво представлява Хистероскопията?

Хистероскопията е оглед на кухината и лигавицата  на матката с фин оптичен уред,свързан с LED светлинен източник. Образът се появява на 19-инчов монитор благодарение на  HD камера. За осигуряване на добър образ кухината на матката се ,,отваря“ с помощта на физиологичен разтвор,който циркулира чрез специална помпа през хистероскопа.

Хистероскопът съдържа тънък-2,9 мм оптичен уред,който може да се въведе в маточната кухина без дилатация на цервикалния канал. Това е голямото предимство на тази финна оптична техника-не се налага обща анестезия,а само локална (парацервикален блок)-местен анестетик се инжектира около маточната шийка. Това дава възможност на пациентката, след наблюдение от 20-30 мин след процедурата, да се върне в дома си или на работа и да упражнява ежедневните си дейности.

По време на манипулацията пациентката е в съзнание, не усеща болка и на монитор се следят кръвно налягане, пулс и кислородна сатурация. Процедурата продължава 5-10 мин,общо с подготовката и свързването на апарата-30-40 мин. Тя се записва и се предоставя на пациентката,която си носи ел. носител (USB).

При огледа на маточната кухина и лигавица могат да се установят находки,които не са били диагностицирани с други методи,например ехография. Такива са малки полипчета,ограничен участък с хиперплазия или начален карцином,субмукозни миомни възелчета и кървящи съдове.

При жени в  перименопауза (40-50 г) с ехографски данни хиперплазия (натрупана лигавица) чрез оглед и биопсия процедурата дава отговор на въпроса дали се касае за карцином, като се избягва травматичното пробно абразио (кюретаж).

В други случаи при липса на патологична находка в хода на хистероскопията, се спестява на пациенката един или няколко пробни кюретажа при неправилни маточни кръвотечения и диагностично-лечебния процес се концентрира върху осигуряване на хормонален баланс.

Чрез хистероскопията, освен за диагностични цели,може да се вземе материал за хистологично изследване или да се изрежат малки полипчета и сраствания (синехии) с помощта на финна ножичка,която се поставя в хистероскопа.

Показания (индикации) за хистероскопия:

 • Маточно кръвотечение в менопаузата
 • Дебелина на лигавицата на матката (ендометриум) в менопауза над 5 мм.
 • Кръвотечения извън цикъла
 • Обилна и/или продължителна (над 7 дни) менструация
 • Зацапвания преди и след цикъл
 • Стерилитет
 • Сраствания (синехии) след вътрематочни манипулации ( най-често аборт), които могат да доведат до липса на менструация

Препоръки относно процедурата

 1. Хистероскопията се извършва след цикъл или след подготовка на ендометриума (маточната лигавица) с гестагени (orgametril, duphaston) при жени в репродуктивна възраст или перименопауза.
 2. Пациентката не трябва да е гладна и жадна, тъй като анестезията е местна.
 3. При жени приемащи антикоагуланти,при анамнеза за алергии или други заболявания (астма,сърдечни или системни заболявания) се изисква консулт със съответния специалист.
 4. Влагалището се санира преди процедурата с антианаеробни таблетки. Не се налага периоперативна антибиотична профилактика и лечение.
 5. Преди манипулацията пациентката подписва информирано съгласие,поставя й се абокат(венозен път) и се включва на монитор за следене на кръвно налягане,пулс и оксиметрия.
 6. След процедурата пациентката остава за наблюдение на легло за 30-40 мин ,след което се връща в дома си. Възможно е да се усеща лек дискомфорт ниско в корема,който може да се преодолее със спазмолитик или нестероидни болкоуспокояващи средства (nurofen,profenid,dexofen)
 7. Възможно е слабо генитално кървене няколко дни след хистероскопията.
 8. Половите контакти се допускат след спиране на кървенето.

Възможни усложнения:

 1. Усложнения свързани с локалната анестезия:
 • Свръхчувствителност към анестетик
 • Хипертония,хипотония,брадикардия (спадане на пулса)

Тези усложнения възникват изключително рядко. При добре мониториран пациент и осигурен венозен път те  се овладяват медикаментозно.

 1. Усложнения свързани с манипулацията:
 • Перфорация на матката

При опитен оператор това е рядко усложнение и е важно да се диагностицира по време на процедурата. Поради малкия калибър на инструментите при хистероскопията, това усложнение не налага оперативно вмешателство и хоспитализация, а само антибиотично лечение и утеростоници (метергин).

 1. Възпаление на лигавицата на матката – ендометрит

Като всяка вътрематочна манипулация съществува риск от ендометрит при неспазване на основните принципи на асептиката. Влагалището се санира преди интервенцията ,което свежда до минимум риска от това усложнение.

Основните симптоми на възпалението са: гноевиден секрет с лоша миризма,температура над 37,5 и генитално кървене за повече от 14 дни.

Хистерорезектоскопия

От началото на месец април 2017 г.  Медицински център ,,Проф.Корновски“ е оборудван с модерен хистерорезектоскоп. С наличната апаратура става възможно извършването на т.нар оперативни хистероскопии-безкръвно отстраняване на полипи и малки миоми в кухината на матката под директен визуален контрол. Тези образувания в матката причиняват обилни или продължителни  кръвотечения по време и извън цикъл и нерядко не могат да се диагностицират дори с ехограф. В  тези случаи директният оглед на маточната кухина (хистероскопията) поставя точната диагноза. Тук е мястото на хистерорезекция,която отстранява надеждно,атравматично и сигурно тези образувания.

Хистерорезекцията продължава 10-15 мин ,извършва се под кратка венозна анестезия. Пациентката остава за наблюдение 15-30 мин ,след което се прибира в дома си без да е необходим болничен престой и отсъствие от работа и  семейното обкръжение.

Това е най-модерното лечение на полипи на матката,което се налага като златен стандарт в Европа и света.