Предракови изменения на маточната шийка (дисплазии) – причиняват се от хронично възпаление и експозиция на човешки папилома вируси (описани са над 300 щама) в комбинация с други, т. нар кофактори (промискуитет, тазово-възпалителна болест, намален локален имунитет, пушене). Липсват симптоми и тази патология се установява само чрез профилактични прегледи. Тези изменения се доказват само чрез хистологично (тъканно изследване) – биопсия, цервикален кюретаж, LLETZ. Повод за извършване на такива хистологични процедури са аномалии в цитонамазката (над III PAP група) и/или колпоскопията. Абнормната цитонамазка не винаги означава дисплазия. За нормални се считат I и II PAP група. При PAP III задължително следва да се извърши колпоскопия. При нормална колпоскопия причините за абнормната цитонамазка, освен предракови заболявания, са възпаление (ендоцервицит) или липса на естрогени (при жени в менопауза). Не са редки случаите (особено при млади момичета и т.нар. тийнейджърки) да е налице колпоскопски атипизъм при нормална цитонамазка. В рамките на профилактичния преглед следва да се извършва винаги колпоскопия, тъй като методът е с по-висока чувствителност (по-висока диагностична стойност). На всеки 2 години е препоръчително да се извършва и цитонамазка. При жени в менопауза, цитонамазката трябва да се извършва всяка година, а колпоскопията губи своето предимство пред цитологията – при липса на естрогени, мястото откъдето стартират предраковите изменения се измества навътре в канала на шийката, който е извън обсега на колпоскопията.

Ектопия, “раничка” на маточната шийка – представлява разполагане на жлезист епител от канала на маточната шийка върху различна площ от влагалищната част на шийката. Ектопиите нямат колпоскопски атипизъм (за целта всяка “раничка” трябва да се колпоскопира, за да се приеме за ектопия). Дължат се на хормонални причини (най-често при млади момичета като изчезват при настъпване на менопауза).

  • Симптоми: влагалищно течение без цвят и мирис, нямащ връзка с месечния цикъл; контактно кървене (по време и след полов акт); зацапване преди месечния цикъл.
  • Лечение: Криодеструкция. Последните проучвания показват , че ектопиите са място с намалена устойчивост спрямо инфекции и са един от факторите за хронифициране на HPV инфекциите, което води до предрак и рак на маточната шийка. В тези ектопии или ,,ранички“ текат процеси на метаплазия, т.е усилено делене на клетки, което ги прави уязвими спрямо канцерогени (HPV вируси, тютюнопушене, бактериални агенти). При установяването на ектопия се препоръчва нейното премахване, поради риск от развитие на предрак и/или хронична инфекция, независимо дали пациентката има оплаквания (най-често постоянно течение).

Ракови заболявания (онкологични заболявания на ЖПО) – за съжаление при рак на маточната шийка липсват симптоми в ранните стадии, когато е възможно запазване на матката и пълно излекуване. При възникване на симптоми като болка, зловонно течение и контактно кървене или кръвоизлив се касае за напреднали стадии, където лечението е много по-сложно, скъпо и свързано с усложнения. Затова и най-голямата ни препоръка са регулярните годишни профилактични прегледи.

  • При рак на матката: кървене при настъпила менопауза; кървене извън цикъла-при жени в перименопауза.
  • При рак на яйчника – възникването на тежест и подуване са симптоми на напреднало заболяване. За ранното диагностициране, съответно лечение на този рак, от първостепенно значение са редовните (поне веднъж годишно) гинекологични прегледи. Липсва скринингов метод, но вагиналната ехография и туморен маркер СА-125 могат да увеличат процента на ранно диагностициране на рака на яйчника.
  • При рак на вулвата – при жени в менопаузата, нощен сърбеж в гениталната област е подозрителен симптом за предраковите изменения на вулвата (левкоплакия), откъдето най-често се развива ракът на вулвата. Левкоплакията се диагностицира с оглед и колпоскопия (епизиоскопия) и се лекува хирургично.
  • Лечение – като цяло то е строго индивидуално при различните онкологичните заболявания на ЖПО. В зависимост от много фактори, в различна последователност се прилагат заедно или като самостоятелно лечение хирургия, лъчетерапия и химиотерапия. Хирургичното лечение включва както миниинвазивни техники (лапароскопия) при рак на маточната шийка, матката и яйчниците, така и свръхрадикални операции при

Функционални разстройства на яйчниковата функция – два са най-честите симптоми на тази група заболявания:

  • нарушения в менструацията (обилна, продължителна, болезнена; маточно кървене извън цикъла)
  • липсваща менструация (аменорея).

За да се приеме, че са налице разстройства на яйчниковата функция трябва чрез гинекологичен преглед да се изключат всички органични причини за тези два симптома – бременност (вкл. извънматочна), спонтанен аборт, възпаление, тумор, полип, миома и др. Диагнозата, съответно лечението на тези разстройства са хормонални.